Facebook

Facebook is een intensieve marketingmachine! Maak hier gebruik van!
Je bedrijf is er voor je klanten. Bouw een relatie met ze op, bereik nieuwe mensen en verhoog je omzet met Facebook. Meer dan een miljard mensen reageren elke dag gemiddeld zo’n 3,2 miljard keer op een Facebookpagina. Wanneer je duidelijk aanwezig bent op Facebook, maakt je bedrijf deel uit van die interactie en heb je toegang tot de meest intensieve soort reclame van mond-tot-mondaanbevelingen van vrienden.

Ontstaan
Facebook is opgericht op 4 februari 2004 als ‘thefacebook.com’ door Mark Zuckerberg, Chris Hughes, Dustin Moskovitz en Eduardo Saverin. In eerste instantie konden alleen studenten van Harvard College lid worden. Later werd dit uitgebreid tot de gehele universiteit en enkele andere universiteiten. Nog later werden alle studenten toegelaten. In september 2006 werd Facebook geheel openbaar, waarna iedereen vanaf 13 jaar en ouder zich kon registreren.
Er was in 2006 sprake van een overname door Yahoo voor een bedrag rond een miljard dollar. De verkoop was mondeling overeengekomen, maar toen Yahoo zijn bod verlaagde naar 800 miljoen sloeg de toen 23-jarige Mark Zuckerberg het bod af. Ook nadat Yahoo zijn oorspronkelijke bod van een miljard weer op tafel legde weigerde Zuckerberg te verkopen. In 2007 maakten Google en Microsoft bekend te azen op een belang in het bedrijf. Op 25 oktober 2007 werd bekend dat Microsoft voor 240 miljoen dollar een belang heeft genomen van 1,6% in Facebook. De waarde van Facebook zelf werd hierdoor geschat op 15 miljard dollar. In 2010 stond Mark Zuckerberg op nummer 35 van de Forbeslijst van rijkste mensen ter wereld, met een vermogen van 6,9 miljard dollar.

Facebook was een van de eerste virtuele gemeenschappen die een publieke web-API aanbood, een manier voor derden om gebruik te maken van de data van Facebook in een eigen (web)applicatie. Dit was een groot succes, wat tot uiting kwam in populaire Facebook-applicaties als Scrabble, Schaken, Poker, Frontierville, FarmVille, CityVille, Gardens of Time en Pet Society. De meeste van deze applicaties worden uitgegeven door Zynga enPlayfish. Veel andere virtuele gemeenschappen, waaronder het Nederlandse Hyves, hebben inmiddels ook dergelijke API’s gelanceerd of zijn van plan dit te doen. Enige standaardisatie in dergelijke API’s wordt gebracht door het OpenSocial-initiatief van Google. Onder meer Googles eigen Orkut zal zijn API’s via die manier toegankelijk maken, maar ook concurrenten als Friendster, hi5, Netlog en MySpace zullen dat gaan doen.
Facebook is sinds mei 2008 in het Nederlands te raadplegen. Spaans, Duits en Frans waren de eerste talen waarin Facebook werd vertaald.

In de Noord-Afrikaanse revoluties van 2011 in Egypte en Tunesië was, naast Twitter, Facebook een belangrijk middel waarmee de opstandelingen met elkaar en de buitenwereld communiceerden. De opstandelingen (veelal studenten) noemden zich in de media meermaals “de kinderen van Facebook”.

Posted on 4 March 2015 in Nieuws

Share the Story

Leave a reply

Back to Top